În perioada 16-18 aprilie, la Onești, la sediul Kolping Moldova, s-a desfășurat un seminar pentru tineri, la care au fost invitați câte doi participanți din fiecare comunitate în care activează o Familie Kolping.
Tema seminarului a fost: “ Managementul familiei Kolping – organizare, resurse, parteneriate, oportunități” iar în ajutorul acesteia au intervenit o prezentare a programului ”Tineret în acțiune” și un workshop politic cu tema: “Rolul tinerilor în politică”.
Programul seminarului a început prin amenajarea corespunzătoare a sălii, urmând apoi prezentările participanților și o discuție legată de familie. S-a conștietizat astfel că spațiul în care au loc întâlnirile, contribuie la eficacitatea acestora. De asemenea, s-au identificat caracteristicile marii noastre Familii Kolping.
Programul ”Tineret în acțiune” a fost prezentat de referentul multiplicator de program TIA: Liliana Mata, Bacău. Acest program îi îndeamnă pe tineri să aibă inițiative, să-și dezvolte ideile deștepte, să realizeze proiecte care pot fi finanțate de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Este vorba de interacțiune culturală, a învăța prin a face, a lucra în echipă, a comunica, a înțelege, a-i ajuta pe alții și bucuria de a-i ajuta pe alții.
Workshopul politic “Rolul tinerilor in politica” a fost sustinut de: consilierul guvernamental Marius Oanţǎ, masterand al Facultății de Științe Politice a Universității din București și Daniel Farcaş, membru Kolping, student la Facultatea de Știinte Politice în cadrul SNSPA București. Participanților li s-au oferit informații generale despre politică și despre metodele prin care tinerii pot influența deciziile luate de clasa politică. Deoarece de implicarea tinerilor depinde prezentul, dar mai ales viitorul societății umane, aceștia trebuie să constituie modele concrete pentru ceilalți. Intervenția unor tineri bine pregatiți, responsabili, altruiști și morali poate schimba viitorul. Astfel de tineri trebuie să-i atragă pe ceilalți și împreună să formeze o opoziție atunci când lucrurile devin nefavorabile. În felul acesta, continuăm munca celor care au luptat pentru apararea valorilor umane înaintea noastră și contribuim la schimbare, deoarece “Schimbarea nu va veni dacă așteptăm alte personae sau alte vremuri” (B. Obama).
Tinerii participanți s-au destins prin pregătirea micului dejun și a cinei, vizitarea salinei din Tg. Ocna, întâlnirea cu praesesul Kolping Moldova pr. Bogdan Catană, și multe altele.
Rezultatele acestui seminar au fost: înțelegerea rolului și obiectivelor Familiei Kolping, descoperirea calităților prin care participanții pot contribui la buna dezvoltare a Familiei Kolping, dorința de a avea inițiative, a te implica și a acționa PENTRU CĂ POȚI!
Pentru buna desfășurare a acestui seminar mulțumim președintelui Kolping Moldova, Corneliu Bulai, praesesului Kolping Moldova, pr. Bogdan Catană, doamnei Lucia Iorio care ne-a oferit cazarea în casa Franciscană aparținând Asociației Sfânta Familie din Nazaret, Onești, și seriozității participanților.
Mihaela Matieș – vicepreședinte Familia Kolping Faraoani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu